herfsttijd cursustijd...


Kijk op „wat is waar te doen” voor het aanbod van cursussen in mijn atelier.

heraldisch familie wapenOp mijn visitekaartje heb ik onder mijn naam het beroep van „beeldend kunstenaar” gezet. Of die vlag de lading dekt? Eigenlijk beschouw ik mijzelf vooral als ambachtsvrouw - maar dat woord klinkt zo rottig. Ik ben een „maker”, ik houd van materialen en technieken. Met heel veel plezier heb ik de afgelopen weken gewerkt aan twee replica’s van het wapen van de familie Top.
Eitempera en aquarel op kalfsperkament. Met heel fijne penseeltjes! De hoogte van de voorstelling is 12 centimeter.

schilderen in Ygrande (Frankrijk)Zo idyllisch is het toeven in de tuin van de pastorie in Ygrande. De jaarlijkse schilderweek die ik in het huis van Truus Wigger verzorg was dit keer wel heel speciaal door het prachtige weer. Terwijl het in Nederland tussen 27 augustus en 3 september koud en nat was hebben wij alle dagen in de tuin kunnen schilderen en eten.
Zes gasten hadden Truus en ik dit keer mee waarvan er vijf met de cursus meededen.

land van Ooit, tentoonstelling in ZutphenAlweer de vijfde keer dat kunstenaars van Kunstconnectie Zutphen een themajaar van „Zin in Zutphen” - samenwerkingsverband van de Zutphense katholieke en protestanse kerken - afsluiten met een groepstentoonstelling.
Eigenlijk zou het thema „Het beloofde land” gaan heten, maar vanwege de al te Bijbelse associaties is dat veranderd in het „Het land van Ooit”.
Ik heb een nieuw werk geschilderd vanuit het idee dat „Ooit” soms naar het verleden, soms op de toekomst wijst, maar nooit in het „nu” aanwezig is. Toch worden we door „Ooit” gedreven, gevormd door het verleden streven we naar een toekomst waar het beter, wijzer, rijker of gezonder moet worden.
Ondertussen zijn we dus op weg, tussen dat vroeger en later bevind zich het nu dat altijd in beweging is. Hopelijk beweegt het zich in de goede richting, wat dat ook mag zijn.

Alweer een chocolade schilderijZo kan internet werken:
Plaats ik begin april een berichtje over mijn deelname aan het chocolade festival in 2009 (!), krijg ik begin mei j.l. een mailtje van een Belgische firma die een ruiterportret in chocolade wil hebben. Dankzij de zoekmachine van Google waren zij direct op mijn site terecht gekomen.
Een echte spoedklus, vrijdag 6 mei werden drie emmers chocolade (wit, melk en puur) per bode uit België bij mij afgeleverd, woensdagochtend 11 mei reed een koelwagen voor om het schilderij op te halen. Vanuit België ging het door naar Sevilla, Spanje, waar het als geschenk bij een bruiloft werd aangeboden. Het model is een jeugdfoto van de grootvader van de bruidegom... Op internet staat nog een foto van deze man op een ander, prachtig, Andalusisch paard. Voor mij de mooiste paarden die er zijn, barok, gedrongen maar sierlijk. Deze man beheerst met groot gemak het temperament van zijn paard.
De chocolade is aangebracht op een multiplex paneel van 120x120cm. Het paneel is ingelijst in een 3d baklijst om de chocoladelaag te beschermen tegen stoten.


interview Zutphense KoerierZo verkleind blijft er niet veel over van zo”n krantenartikel!
Maar het is leuk, aandacht voor de samenwerking tussen dichters en kunstenaars in het kader van de aanstaande kunstroute in Zutphen. 16 kunstenaars en 14 dichters hebben zich door elkaar laten inspireren. Een aantal van de resultaten die daar uit voortgekomen zijn worden in een boekje gebundeld dat verkrijgbaar zal zijn tijdens de kunstroute van 18 en 19 juni as.
De dichter Wibo Kosters schreef 3 gedichten waarin respectievelijk Michaël, Gabriël en Raphaël zichzelf de vraag naar hun bestaansrecht anno nu stellen. Ik werk aan een drieluik in eitempera waarin de gedichten verwerkt worden.

In (aarts)engelen moet je geloven, en dat is niet meer zo vanzelfsprekend in onze cultuur. Spiritualiteit en religie laten zich niet meer zo beleven in de vorm die daar eeuwenlang vanzelfsprekend voor was.
Voor mij een reden om als antwoord op de gedichten van Wibo te kiezen voor de ikoon als drager. Want ook dat is een vorm die ik als kunstenaar en als ikoonschilder moet blijven bevragen: heeft de ikoon als spiegel van een eeuwenoude religieuze traditie nog een antwoord op ons hedendaags ervaren van het Goddelijke?
Laat maar even staan die vraag. Een antwoord hierop kan ik hier niet opschrijven. Antwoorden op dit soort vragen moeten in mij langzaam oplichten. En dan niet in mijn denken maar in mijn „doen”, mijn schilderen, mijn vormgeven.

schilderen met chocoladeElk jaar in september wordt in Zutphen het chocolade festival georganiseerd.
Op deze fotocollage zie je mij schilderen in de hal van een meubelboulevard.
Materiaal: witte chocola, melk chocola en pure chocola. Het werd geen meesterwerk, maar het was wel heel lekker..

Nicolaas IkoonDeze ikoon maakte ik voor de 74ste verjaardag van mijn moeder.
Eigenlijk wilde ik een herfst/winter ikoon maken. Met onderaan de heiligen St Michaël en St. Maarten. Maar het geheel werd te vol. Het thema van de zon en de maan achter een wolkenhemel komt voor op Noord Russische ikonen.
Het middenpaneel is hoogglanzend door de poliment-vergulding. Verder heb ik alleen maar de meest basale pigmenten gebruikt:
wijngaardzwart, rode en gele oker en gebrande siënna en titaanwit.
In doorsnede meet het paneel 40 cm.